Alacaklı olunan firmanın konkordato süresi alıp almadığı nereden öğrenilebilir:
Konkordato geçici/kesin süresi verilen firmalar ilan edilmektedir. İlanlar ilan.gov.tr internet adresinden konkordato başlığı ile aranabilir.
Alacaklı olunan firmanın konkordato süresi aldığı öğrenildiğinde ne yapılmalıdır:
Öncelikle alacağın dayanağına bakılmalıdır. Alacak dayanağı konkordato süresi alan firmanın düzenlediği çek veya senet ise, bunun ödenmeyeceği bilinmelidir.
Alacak dayanağı konkordato talep edenin ciro ettiği çek veya senet ise, konkordato çek veya senedi düzenleyeni kapsamadığı için çek konkordatodan etkilenmeyecektir.
Alacaklara konkordato süresi içinde faiz işleyecek midir:
Bu noktada alacağın rehinle ya da ipotekle teminat altına alınıp alınmadığı önemlidir. Eğer alacak rehinle temin edilmiş ise alacağa rehin sözleşmesi gereğince faiz işlemeye devam edecektir.
Eğer alacak rehinle temin edilmemiş ise geçici süre ilanı ile alacağa faiz işlemeyecektir.
Kısmen rehinli alacak söz konusu ise rehin bedelini aşan alacak, faizsiz olarak konkordato projesinde yer alır.
Konkordato geçici süre içinde icra takibi yapılabilir mi, mevcut takiplere devam edilebilir mi:
Konkordato süresi içinde konkordato süresi alana karşı icra takibi yapılmaz ve yapılmış takipler durur.
Ancak alacağın rehinle temin edilmiş olması halinde takip devam eder, muhafaza ve satış işlemi yapılamaz.
Konkordato geçici süresi alan firmanın hacizli malları ne olacaktır:
Konkordato geçici süresi ile icra takipleri duracaktır. Ancak icra takibinde, önceden uygulanmış hacizler veya muhafaza işlemleri kendiliğinden kalkmayacaktır. Hacizli mallara uygulanan muhafaza ve hacizlerin kaldırılması İcra Mahkemelerinden talep edilecektir.
Alacağın konkordato projesinde yer alıp almadığı nasıl öğrenilecektir:
Alacaklı olunan firmaya konkordato geçici süresi verilmesine karar veren mahkeme ve dosya numarası ilan ile öğrenilebilmektedir. Dosyada bildirilen alacaklılar listesi ve alacak miktarları kontrol edilerek alacağın tamamının projede yer alıp almadığı görülmelidir. Geçici süre içinde konkordato ilan eden tarafından verilen, ya da ciro edilip ödenmeyen çekler nedeni ile alacağın artabileceği de ayrıca değerlendirilmelidir. Alacaklı olunan tutarın eksik bildirilmesi ya da hiç bildirilmemesi halinde alacağın kaydı istenecek, kayıt talebinin konkordato ilan eden tarafından kabul edilmemesi halinde dava açılması gerekecektir.
Konkordato geçici süresi içinde mahkemece yapılan işlemler, alınan Komiser raporları önemlidir. Konkordato komiseri, firmanın konkordato talebinin samimiyetine ve ödeme taahhüdünü gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğine ilişkin görüşlerini raporunda açıklayacaktır. Bu bilgilere ulaşmak için konkordato dosyasına müdahil olmak gereklidir.